Kanser
Kalp-damar hastalıkları ve tip 2 diyabete benzer olarak kanser riski de yaş ile artar. Yapılan araştırmalar telomerlerin kanserlerde 2 rolünü gösteriyor.
Kalp ve Damar Hastalıkları
Eylül 2021'de yayınlanan bir çalışmada* bilim insanları telomer uzunluğu ile yaşlanmanın bağlantılı olduğu düşünülen hastalıklar arasındaki ilişkiyi incelemişler. Bir çok hastalığı tartışan bu çalışmadan...
Uyku Kalitesi ve Telomer
Yeni bir çalışma uyku kalitesinin telomerler üzerindeki etkisini bir kez daha bilimsel veriler ile ortaya koyuyor...
Telomer ve Egzersiz
Bireyin algılamış olduğu stres seviyesi son derece kişisel olup yaşlanma süreci üzerinde kişiden kişiye farklı etkiler oluşturabilir.
Telomer Uzunluğu ve Kalp Hastalıkları
Merhabalar, bu hafta sizlere 2010 yılında Hollanda'lı bilim insanlarının yayınladıkları kalp hastalıklarında kritik düzeydeki kısa telomerlerin rolü hakkında bir makaleden bazı önemli bölümleri aktarmak istiyoruz.
Asırlık İnsanlarda Sağlık Profili ve Telomer Uzunluğu
Asırlık insanlarda (centenarians) yapılan bir karşılaştırma çalışması, yine yaşlanma sürecinde ve sağlık profilinde telomer uzunluğunun önemini ortaya koyuyor.
TA-65 Nasıl Çalışır
TA-65 astragallus isimli bir bitkiden yüksek teknoloji ile saflaştırılarak edilen, oldukça nadir bir moleküldür. Yaklaşık 10 kilo bitkiden yanlızca 1 gram TA-65 molekülü elde edilir. Bu TA-65'in fiyatını yakından etkileyen faktörlerden biridir.
Akdeniz Diyeti ve Telomerler
Bu hafta size Akdeniz diyeti ile beslenen ve 42-70 yaş aralığındaki 4676 kadın hemşirede telomer uzunluklarının takip edildiği bir çalışmanın sonuçlarını kısaca aktarmak istiyoruz.
Yaşlanmada Telomer Kısalması ve Diğer Faktörler
UTAH Ünv'den genetikci Richard Cawthon ve ekibi yaptığı bir çalışmada, 60 yaş üstündeki bireylerde kısa telomere sahip bireylerin, uzun telomere sahip bireylere göre kalp hastalıklarından dolayı 3 kat ve enfeksiyon nedeni ile 8 kat daha fazla...
Bağışıklık Sistemi ve Telomer Biyolojisi
Telomer, kromozomların ucunda yer alan ve DNA'daki genetik bilgiyi koruyan ancak herhangi bir genetik kod içermeyen bölümlerdir. Hücre kendisini her kopyalaması sırasında giderek kısalırlar ve bu hücresel yaşlanmaya neden olur.
Bağışıklık Sistemi ve Telomer Kısalması Arasındaki Bağlantı
Bağışıklık sistemi vücudumuzdaki savunma amaçlı en kritik ve bir o kadar da karmaşık sistemlerden biridir. Özellikle dışarıdan gelen tehlikelere (bakteri, virüs gibi) karşı koruma sağladığı gibi bedenin içinde oluşan kanserli hücreler gibi yapılara karşı da önemli görevleri bulunur.